Dodo fugl karakteristika, årsager til udryddelse, adfærd

3609
Robert Johnston
Dodo fugl karakteristika, årsager til udryddelse, adfærd

Det dodo fugl (Raphus cucullatus) er en fugleart, der blev uddød i midten af ​​det 17. århundrede, inkluderet i rækkefølgen Columbiformes. Denne fugl tilhører familien Columbidae som nuværende duer, men den danner en separat underfamilie kaldet Raphinae, der består af fugle uden fly..

Dodoen var en stor fugl, tilpasset til at leve på land og med kropsmodifikationer, der forhindrede den i at flyve. På trods af at have eksisteret sammen med mennesket, er der få poster i økologi. Siden hollandske sømænds opdagelse i 1598 blev oplysninger faktisk kun indsamlet indtil et århundrede senere..

Set fra siden af ​​det rekonstruerede ansigt af Raphus cucullatus Af Musée d'Histoire Naturelle de Lille [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Som det er typisk i andre flyveløse fugle, er gigantisme i dodoen sandsynligvis på grund af forskellige fysiologiske ændringer, en længere levetid som et resultat af fraværet af naturlige rovdyr, højere termodynamisk effektivitet og styring af fastekapaciteten på grund af den midlertidige ressource.

Oprindeligt forårsagede disse karakteristika forvirring omkring den fylogenetiske placering af dodoserne. Disse var relateret til fugle af ordenen Struthioniformes (Ratites), men morfologiske beviser forbandt denne fugl med Ensomme pezophaps, Rodrigues solitaire, en art af columbiform fugl også uddød.

Begge fugle blev kontinuerligt mobiliseret inden for forskellige grupper inden for rækkefølgen Columbiformes, herunder en uafhængig Rhaphidae-familie uden for Columbidae-familien. På trods af dette tildelte den molekylære undersøgelse af familien begge arter til familien Columbidae..

I øjeblikket er dodobens nærmeste levende slægtning Nicobar-duer (Caloenas nicobarica), der beboer nogle øer i den indonesiske øhav og øen Nicobar.

Artikelindeks

  • 1 Generelle egenskaber
    • 1.1 Farvelægning
  • 2 Årsager til udryddelse
    • 2.1 Jagt
    • 2.2 Introduktion af arter
    • 2.3 Lav reproduktionshastighed
  • 3 Habitat og distribution
  • 4 Ernæring
  • 5 Afspilning
  • 6 Adfærd
    • 6.1 Plante-dyr forhold
    • 6.2 Ernæringsmæssig stress
    • 6.3 Frieri og territorialitet
  • 7 Referencer

Generelle egenskaber

Det faktiske udseende af dodo er et af de mest kontroversielle spørgsmål i litteraturen. De fleste beskrivelser er baseret på funktioner set i tegninger og værker af opdagelsesrejsende.

Dodofuglen som andre uddøde columbiformfugle som Rodrigues solitaire (Ensomme pezophups) blev karakteriseret ved at være fugle med stor kropsstørrelse op til en meter i højden. Forbenene og brystmusklerne relateret til flyvningen blev betydeligt reduceret på grund af deres jordiske vaner..

Rekonstrueret dodoskelet Af KKPCW [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Dodos kranium var stor, pæreformet og med en fremtrædende næb. Disse fugles næb var ret stort og stærkt, med det forreste område noget udvidet og spidsen buet..

I forbenene var der en karakteristisk differentiel afkortning af vingeelementerne, ændringer i brystbenet såvel som i vinklen mellem scapula og coracoid. På den anden side var dodos lårben uforholdsmæssigt lange med korte tarsal-mellemfod og langstrakte tæer..

Skøn over kropsvægt blev foretaget fra målinger af lårbenet for kolumbide fugle og tilpasninger foretaget for fugle uden flyvning, der akkumulerer sæsonbestemt fedt. Disse indikerer, at den mandlige dodo kunne veje omkring 21 kg, mens hunnerne vejede ca. 17 kg.

Farvning

Farven på dodo har været under diskussion, da de historiske konti er variable, og der er mange uoverensstemmelser i beskrivelserne. Det er sandsynligt, at flere farvemønstre tilskrevet forskellige tilstande under smeltningsprocessen og type fjerdragt er blevet beskrevet..

Blandt beskrivelserne er det angivet, at dodo havde sorte fjer i området af vingerne og en hale med korte, grålige, latterlige fjer. Andre beskrivelser indikerer, at de havde en mørk grålig til sortlig farve med fjer af duntypen over hele kroppen..

Plastikmodel af dodo Raphus cucullatus Af Jebulon [CC0]

Dodosens smeltende opførsel opstod sandsynligvis efter perioden med fødevareknaphed og reproduktionsprocesserne mellem månederne marts og juli. Det samme smeltemønster kan observeres hos indfødte fugle, der stadig vedvarer på øen Mauritius..

Benene var sandsynligvis gule, givet de forskellige illustrationer lavet af opdagelsesrejsende.

Årsager til udryddelse

Den nøjagtige dato for udryddelse af denne fugl er tvivlsom, skønt sidste gang der blev rapporteret om en prøve, kom fra en holme offshore ud for øen Mauritius i 1662. Denne observation blev foretaget af Volkert Evertsz, da arten allerede var betydeligt underlig. En anden rapport kommer fra en slave i 1674 nær det samme område, selv om denne observation er mere i tvivl..

Derudover indikerer nogle forudsigelser baseret på aktuelle statistiske værktøjer, at arten nåede slutningen i 1690, ca. 30 år efter den sidst bekræftede observation..

Under alle omstændigheder blev dodoen meget hurtigt uddød, siden den blev opdaget. Meget af rapporterne efter denne dato kan tilskrives forvirring med andre arter af flyveløse fugle, der også er uddøde på øen Mauritius, som vedvarede lidt længere end Raphus cucullatus.

Årsagerne til udryddelsen af ​​denne mærkelige fugl tilskrives udelukkende effekten forårsaget af menneskeskabte aktiviteter.

Jagt

For det første, efter menneskets ankomst til øen Mauritius, blev mange prøver, i alle aldre, jaget for kødforbrug.

Dette skete, fordi disse fugle havde en meget føjelig opførsel og var store, så de var ønskelige bytte og meget lette at fange for at forsyne forsyningerne af både, der ankom på vej til øen Mauritius..

På den anden side blev æggene konstant plyndret af søfolkene også til forbrug. Mange løbende slaver, der gemte sig i det indre af øen, jagede dodoer og spiste deres æg som en overlevelsesmål..

Dette er blevet demonstreret på grund af fundet af et stort antal knogler fra disse fugle i huler og ly i stejle områder, der ikke udgjorde det ideelle levested for disse fugle..

Art introduktion

Derudover blev der med menneskets ankomst introduceret en gruppe pattedyr, der tidligere var fraværende på øen, med undtagelse af nogle arter af endemiske flyvende ræve..

Disse dyr, der inkluderer kammerater som hunde og katte, husdyr som svin og andre som hjorte, primater og gnavere, spillede også en rolle i forsvinden af ​​dodopopulationer..

Da dodoserne ikke havde nogen naturlige rovdyr, klarede de sandsynligvis ikke disse nye elementer, der blev introduceret i deres naturlige levesteder, da de plyndrede reder. Der er ingen rapporter om dodoer, der forsvarer deres brød..

Lav reproduktionshastighed

Selvom reproduktionsfrekvensen for disse fugle ikke er kendt med sikkerhed, er det sandsynligt, at de præsenterede et reproduktivt fald.

Kvinder er blevet dokumenteret, at de kun lægger ét æg i løbet af hver sæson. I denne forstand antager tabet af et æg til de nye introducerede rovdyr og den menneskelige hånd, at stærk befolkning falder på kort sigt.

Derudover påvirkede den stærke indblanding af habitatet i næsten et århundrede også tilgængeligheden af ​​mad til denne art..

Det menes, at fuglene, der repræsenterer de sidste individer, blev dræbt på holmen ud for Ile d'Ambre-kysten i 1662.

Set forfra af kraniet af Raphus cucullatus Af Emőke Dénes [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Habitat og distribution

Dodoen Raphus cucullatus det er en endemisk art til øen Mauritius. Denne ø ligger i den sydvestlige del af Det Indiske Ocean, cirka 900 km ud for Madagaskars østkyst..

Levestedet for denne art bestod af tørre skove og lavlandsregnskove. Ifølge nogle forfattere er det muligt, at de også besatte områder med høje bakker, hvor de etablerede gensidige forhold til træet. Sideroxylon grandiflorum.

Økregionen, som habitatet for de uddøde dodoer tilhører, er kendt som junglen på Mascarene-øerne i den afrotropiske øko-zone..

Øen har en markant klimatisk sæsonbestemthed. Selvom den oprindelige vegetation er blevet bemærkelsesværdigt ændret i de mest befolkede regioner, har øen Mauritius en stor tilgængelighed af palmer og træer, der bærer frugt om vinteren.

Ernæring

Beskrivelser fra gamle opdagelsesrejsende viste, at dodoer fodres med et stort antal frø, herunder endemiske palme planter såsom Latania sp., Dictyosperma sp., Hyophorbe sp. og store træer i skoven. Blandt disse frugter var der muligvis det førnævnte "dodo-træ", den Sideroxylon grandiflorum.

Disse frugter er store, ca. 5 centimeter i diameter, med en tynd exocarp, en kødfuld mesocarp og en stærk endocarp..

Tilstedeværelsen af ​​store klipper i krisen i dodo, som var højt udviklet, indikerer en diæt baseret på genstande med en vis mekanisk modstandsdygtighed over for fordøjelsen. Diæten kan også udledes af næbets størrelse og styrke, som var i stand til at opdele meget hårde frø..

Et af de stærkeste beviser for fodring af dodo fra frugter af tambalacoque-træet er opdagelsen af ​​frø sammen med skeletrester af disse dyr.

På den anden side er der i øjeblikket ingen arter, der fuldt ud kan forbruge denne type frugt og behandle frøene, så de spire. Der er kun arter, der lever af den kødfulde del af frugten, såsom den mauritiske parakit og den flyvende ræv..

Reproduktion

Disse fugle udviste en tydelig seksuel dimorfisme, idet de var hannerne mere udviklede end hunnerne. Det er sandsynligt, at dodoen reproduceres omkring august måned på grund af de klimatiske egenskaber ved øen Mauritius, og at der i løbet af denne tid en stor del af øens planter producerede deres frugter..

På denne måde kunne dodokyllinger vokse hurtigt for at opfylde de nødvendige betingelser for at overleve cyklonsæsonen og den australske sommer. Accelereret kyllingevækst blev demonstreret, fordi der er en lang række knogler, der viser hurtig aflejring af calcium..

Efter denne periode er der indsamlet beviser for, at de voksne gennemgik en smeltningsfase af deres fjerdragt. Sidstnævnte falder sammen med mange historiske beretninger og skrifter fra datidens søfolk.

Dodofuglen havde koblinger bestående af et enkelt stort æg. Det er sandsynligt, at denne art har bevaret nogle unge karakterer i voksenstadiet.

At vide dette, betragtes dodoen som en af ​​de få kendte tilfælde af pedomorfe fugle. Nogle bevarede ungdommelige figurer er brystunderudvikling og relativt ung fjerdragt..

Efter at den første fase af accelereret vækst var overvundet, tog det et par år for unge individer at modnes fuldt ud til voksenalderen som et resultat af alvorlige miljøudsving og ændringer i tilgængeligheden af ​​ressourcer..

Opførsel

Plante-dyr forhold

Ifølge nogle beviser havde dodofuglen et symbiotisk forhold til en træart, almindeligvis kendt som tambalacoque (Sideroxylon grandiflorum), som tilhører familien Sapotaceae og også er typisk for øen Mauritius.

Efter forsvinden af ​​dodo, led tambalacoque en befolkningsnedgang, der hypotetisk tilskrives forsvinden af ​​dodo fuglen.

Tilsyneladende var dodo en aktiv spredning af frø af denne art, som også er stærkt udnyttet til værdien af ​​træet lokalt. Frøets passage gennem fordøjelseskanalen hos disse flyveløse fugle letter i høj grad spiring af sidstnævnte..

Frøets tykke endokarp har en stor mekanisk modstandsdygtighed over for embryonets udvidelse indeni. Efter frøets slibende og skærende virkning i dodo-krisen kunne disse spire hurtigere.

Forholdet mellem disse planter og dodoen er delvist tilskrevet den dårlige spiring af denne plante i naturen. Derudover er der få træer, der tilsyneladende er mere end 300 år gamle. Imidlertid er denne hypotese ikke fuldt testet..

Ernæringsmæssigt stress

Det er sandsynligt, at disse arter opbevarede fedt i løbet af den tid, hvor ressourcerne var høje, for at overleve månederne med ernæringsmangel..

Nogle beretninger fra søfolk viser, at dodoerne led af ernæringsstress. Dette blev observeret gennem drastiske ændringer i individers kropsmasse mellem november og marts..

Frieri og territorialitet

Det er sandsynligt, at hannerne fra disse store fugle lavede en slags udstilling i reproduktionssæsonen for at tiltrække hunnerne. Denne adfærd er imidlertid genstand for stærk spekulation. Der er ingen detaljerede beskrivelser af disse aspekter for denne art.

Det vides heller ikke, om der var sammenstød mellem mænd for retten til at parre sig..

På grund af deres store størrelse opførte de sig sandsynligvis som territoriale fugle, da konkurrencen om ressourcer i tider med knaphed måtte være stærk.

Referencer

  1. Angst, D., Chinsamy, A., Steel, L., & Hume, J. P. (2017). Knoglehistologi kaster nyt lys over dodos økologi (Raphus cucullatus, Fugle, Columbiformes). Videnskabelige rapporter, 7(1), 7993.
  2. BirdLife International 2016. Raphus cucullatus. IUCNs røde liste over truede arter 2016: e.T22690059A93259513. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22690059A93259513.da. Downloadet den 21. december 2019.
  3. BirdLife International (2019) Arter faktaark: Raphus cucullatus. Downloadet fra http://www.birdlife.org den 21/12/2019.
  4. Cheke, A. S. (2006). Etablering af udryddelsesdatoer - det nysgerrige tilfælde af Dodo Raphus cucullatus og den røde høne Aphanapteryx bonasia. Ibis, 148(1), 155-158.
  5. Livezey, B. C. (1993). En økomorfologisk gennemgang af dodoen (Raphus cucullatus) og kabale (Ensomme pezophaps), flyvende Columbiformes fra Mascarene-øerne. Journal of Zoology, 230(2), 247-292.
  6. Temple, S. A. (1977). Plante-dyrs gensidighed: coevolution med dodo fører til næsten udryddelse af planten. Videnskab, 197(4306), 885-886.
  7. Roberts, D. L., & Solow, A. R. (2003). Flyveløse fugle: hvornår blev dodoen uddød?. Natur, 426(6964), 245.
  8. Shapiro, B., Sibthorpe, D., Rambaut, A., Austin, J., Wragg, G. M., Bininda-Emonds, O. R., ... & Cooper, A. (2002). Dodos flyvning. Videnskab, 295(5560), 1683-1683.

Endnu ingen kommentarer