Kænguru rotteegenskaber, taksonomi, fodring, reproduktion

3222
Egbert Haynes

Det kænguru-rotter er et sæt arter af gnavere, der tilhører slægten Dipodomys. Disse dyr er kendetegnet ved at have meget udviklede bagben og stor i størrelse sammenlignet med resten af ​​deres krop, hvilket giver dem mulighed for at bevæge sig på en bipedal måde, svarende til bevægelse af kænguruer..

Selvom denne egenskab også findes i den australske kænguruerotte (eller rasende rotte) af slægten Notomys, disse slægter er ikke beslægtede. Ligheden mellem disse dyr skyldes en konvergerende udvikling som reaktion på deres tilpasning til lignende miljøer.

Kænguru rotte (Dipodomys sp.) Af Николай Усик / http://paradoxusik.livejournal.com/ / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Kænguru-rotter har gennemgået en række fysiologiske tilpasninger, der giver dem mulighed for at overleve tørre klimaer med mangel på vand. Det er af denne grund, at de fleste arter af Dipodomys forbruger ikke en betydelig mængde vand, da de er i stand til at opnå det gennem metaboliske processer (oxidativ fosforylering).

Køn Dipodomys indtager tørre og halvtørre regioner i det vestlige Nordamerika, selvom nogle arter er mere forbundet med grønne levesteder som prærier og græsarealer.

De kan findes fra det sydlige Canada til Mexico, hvor de har en bred distribution. Disse dyr opholder sig i huler med et komplekst system af kameraer og tunneler..

Kænguru-rotter er overvejende granivorøse og ofte foder i åbne rum mellem stedsegrønne buske. Derudover er de generelt natlige og tusmørke..

Artikelindeks

  • 1 Generelle egenskaber
    • 1.1 Krop
    • 1.2 Farve
    • 1.3 Talgkirtel
    • 1.4 Størrelse
  • 2 Taksonomi og klassificering
    • 2.1 Taxonomi
    • 2.2 Klassificering
  • 3 Fodring
    • 3.1 Folivory
  • 4 Afspilning
  • 5 Adfærd
    • 5.1 Sociale interaktioner
    • 5.2 Tusmørkeaktivitet
  • 6 Levested og fordeling
    • 6.1 Levested
    • 6.2 Distribution
  • 7 Tilpasninger
    • 7.1 Vandabsorbering
    • 7.2 Vandbeskyttelse
  • 8 Bevaringsstatus
  • 9 Referencer

Generelle egenskaber

Legeme

Kænguru-rotter har en fremtrædende krop med moderat adskilte ører omkring 15 millimeter fra hinanden. Deres øjne er store og har lange whiskers, der fungerer som bevægelsessensorer. Ligesom andre gnavere, Diponomier Det har en slags lommer på kinderne, der giver dem mulighed for at opbevare og flytte mad.

Kraniet af Dipodomys Det er trekantet, nakkekneglen er bunden af ​​trekanten, og næsespidsen er toppen af ​​den. I mellemøret præsenterer de flade auditive rør og mastoid antrum er særlig oppustet.

De forreste lemmer er korte og svage. På den anden side er bagbenene meget stærke og store med fire veludviklede tæer. Halen er meget lang, ca. 40% længere end kroppen.

Farve

Dipodomys, dorsalfarven er generelt gulbrun, selvom der i nogle arter er lyse, gråtoner med sorte detaljer. På hofterne har de hvide striber.

Halen udviser sorte eller brune toner i de dorsale og ventrale områder, der mørkner mod den distale del. To lette laterale striber strækker sig mod midten af ​​halen, og spidsen er hvid fra ca. 4 centimeter til enden.

I den nedre del af kroppen er der hår med hvide baser og blyfarver. Mod halen af ​​halen bliver pelsen gullig.

Dipodomys microps i Nevada Af David Syzdek / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Forbenene er helt hvide, mens der på bagbenene er hår med grå baser, der bliver sortlige mod anklerne. Bagbenene er hvide på ryggen og mørkebrun til sort på undersiden..

Generelt er farven på kænguru-rotter stabil, selvom der hos unge er mere gråtoner end brune. Disse dyr kaster normalt deres pels om efteråret og viser en lysere og brunlig farve i løbet af efteråret, vinteren og foråret og dummere om sommeren..

Oliekirtel

Hos kængururotter findes en talgkirtel midt på ryggen. Denne kirtel er placeret ca. en tredjedel af afstanden mellem ørerne og rumpen og har en elliptisk form med en længde på omkring ni millimeter..

Udseendet på denne kirtel er ru og granuleret, og på den er væksten af ​​pels meget mindre, hvilket gør det let at placere den og endda synlig ovenfra, når pelsen er slidt lige før smeltet..

Denne kirtel udskiller olie på pelsen, så kænguru-rotter kan bevare deres hud og hår på en sund måde i det tørre og sandede miljø, hvor de lever..

Størrelse

Målinger af kænguru-rotter adskiller sig ikke signifikant mellem ikke-gravide mænd og kvinder, selvom mænd er lidt tungere.

Generelt har de en samlet længde (fra næsen til halespidsen) på ca. 32,6 centimeter. Halen, fra bunden til spidsen, måler ca. 18,8 centimeter, og bagbenene er op til 5 centimeter.

Vægten hos kvinder er omkring 113 gram, mens mænd kan veje op til 120 gram.

Taxonomi og klassificering

Taxonomi

Animalia Kingdom.

Underkvarter: Bilateria.

Phylum: Chordate.

Underfilm: hvirveldyr.

Intrafilum: Gnathostomata.

Superklasse: Tetrapoda.

Klasse: Pattedyr.

Underklasse: Theria.

Infraclass: Eutheria.

Orden: Rodentia.

Familie: Heteromyidae.

Underfamilie: Dipodomyinae.

Køn: Dipodomys

Klassifikation

Der er 20 arter beskrevet for slægten Dipodomys. Selvom 22 arter tidligere blev talt, to af disse (D. insularis Y D. margaritae) blev reduceret til underarter af Dipodomys merriami.

Variationen i farvning blandt de fleste arter består af små ændringer i længden af ​​den hvide farve ved halespidsen og pelsens nuancer, selvom mønsteret opretholdes i de fleste af disse..

Arter

Dipodomys agilis

Dipodomys californicus

Dipodomys compactus

Dipodomys deserti

Dipodomys elator

Dipodomys elephantinus

Dipodomys gravipes

Dipodomys heermanni

Dipodomys begynder

Dipodomys merriami

Dipodomys mikroprop

Dipodomys nelsoni

Dipodomys nitratoides

Dipodomys ordii

Dipodomys panamintinus

Dipodomys phillipsii

Dipodomys simulans

Dipodomys spectabilis

Dipodomys stephensi

Dipodomys venustus

Fodring

Dipodomis merriami Af USA's føderale regering / Public domain

Kænguru-rotter lever generelt af frø af forskellige plantearter såsom den søde moske (Prosopis glandulosa). De kan også indtage grønne dele af nogle planter, og ved nogle lejligheder er nogle individer blevet registreret, der spiser insekter.

Mængden og andelen af ​​fødevarer varierer noget mellem arter. En af de mest undersøgte kænguruerotterarter er D. merriami. Hos disse dyr er den største del af mad frø. Disse rotter er i stand til at overleve på frø uden vand.

Imidlertid repræsenterer de grønne dele af planterne mellem månederne februar til maj og august op til 30% af maveindholdet i D. merriami. Det anslås, at disse genstande bruges som vandkilder i reproduktive perioder..

Folivory

På den anden side, D. mikroprop Det er en art, der har specialiseret sig i forbrug af blade fra busken Atriplex confertitolia. Denne ejendommelige plante akkumulerer flere elektrolytter i sine blade end andre plantearter, der findes i samme habitat.

Disse elektrolytter tillader opretholdelse af vandbalancen i disse planter, og ligeledes giver de dem kvaliteten ved at spare mellem 50 og 80% vand i deres blade..

Denne unikke tilpasning i kosten af D. mikroprop Det kan også skyldes et fald i konkurrencen om frø mellem de forskellige arter af kænguru-rotter, der eksisterer sammen på samme lokalitet..

Reproduktion

Kangaroo rotte voksne har flere reproduktive perioder om året. I denne periode anerkendes reproduktive hanner som en forstørret mave og testikler til ca. 5 millimeter..

I naturalier D. merriami Det er blevet registreret, at op til 50% af mændene er seksuelt aktive i månederne mellem februar og september. På den anden side viser kvinder en top af reproduktiv aktivitet mellem januar og august. Arten D. spectabilis viser den samme reproduktive sæson, der løber fra januar til slutningen af ​​august.

Disse dyr er polygame, hvilket indikerer, at hunner og hanner reproducerer med flere par i hver reproduktive fase. I nogle arter består frieri af gensidigt at snuse hinandens anus, indtil hunnen tillader hannen at montere hende. I andre arter udføres korte jagter og pleje.

Graviditetsperioden varierer mellem 20 og 30 dage afhængigt af arten. Kvinder føder deres unger i kamre indbygget i huler. Disse unge er født uden hår og med meget lidt udviklet syn..

Mellem deres første 10 og 15 dage har de allerede udviklet deres syn og er dækket af et tyndt lag hår. Efter tre til fire uger er unge næsten fuldt udviklet og bliver uafhængige..

Opførsel

Sociale interaktioner

Kangaroo Rat Af California Department of Fish and Wildlife fra Sacramento, CA, USA / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Kænguru-rotter er normalt ensomme og lidt territoriale. Af denne grund, når et individ invaderer en andens territorium, angriber denne aktivt det, selvom disse kampe er korte og hovedsageligt består i at ramme bagbenene i luften. På den anden side er disse dyr genert i nærvær af mennesker.

Jo større interaktion, som enkeltpersoner fra Dipodomys finder sted i reproduktive perioder. Der er normalt en vis grad af dominans blandt mænd, skønt kvinder ikke har nogen hierarkisk rækkefølge.

Tusmørke aktivitet

Som i andre natlige dyr, i Dipodomys der har været en ændring i aktivitetsmønsteret relateret til de forskellige månefaser.

På en sådan måde, at dyr i fuldmånefasen undgår åbne rum og forbliver tæt på deres hule længere om natten og kun søger efter mad i tusmørketimer (skumring og daggry).

Det antages, at denne adfærd opstår for at undgå natlige rovdyr, der udsætter mindre for dem på klarere nætter.

Habitat og distribution

Habitat

Kænguru-rotter bor generelt i halvtørre områder i tempererede ørkener, og mange af arterne deler disse territorier. Imidlertid bruges tempererede skrubbe også af disse dyr, og op til 12 arter kan findes i disse områder..

Et andet habitat, der ofte bruges af Dipodomys Det er prærien, hvor det er almindeligt for dem at bygge deres huler under buske.

Tempererede skove og tørre savanner er områder, hvor nogle arter af kænguru-rotter også kan findes, såsom den gigantiske rotte D. ingens. Denne art beboer normalt sletter ved foden og områder med buske og flerårige græs.

Den ekstreme ørken bruges af D. gravipes, D. phillipsii Y D. merriami. På grund af udskiftningen af ​​de naturlige økosystemer af disse arter er det almindeligt for dem at bebo kunstige græsarealer og nogle afgrøder. Nogle stenede områder som klipper bruges sjældent af D. mikroprop.

Fordeling

Køn Dipodomys Det findes i det vestlige Nordamerika og kan findes fra Canada til meget af Mexico. I Canada er arter blevet registreret i Vancouver og Calgary.

USA har optegnelser fra den nordlige del af landet, der går gennem Dakota og Seattle, til Californien, Arizona og New Mexico mod syd..

I Mexico findes de fra Chihuahua til San Luis Potosí, med nogle populationer fundet ved kysten af ​​Tijuana, Hermosillo og Culiacán.

Tilpasninger

Vandabsorption

Kænguru-rotter har ligesom andre dyr, der lever i områder med lidt vandtilgængelighed, udviklet egenskaber, der gør det muligt for dem at bevare kropsvand meget effektivt.

Nogle arter af Dipodomys indtage vand fra mediet og være i stand til at forbruge op til 10 til 12 ml vand om dagen, som det er tilfældet med Dipodomys ordii columbianus. På den anden side, Dipodomys merriami forbruger ikke vand, da det er i stand til at få det fra de frø, det føder på.

Hos disse dyr er nyrestrukturerne i medulla af samme, kendt som sløjfer af Henle, højt udviklede. Disse strukturer har faldende eller stigende rør eller grene, op til fire gange længere end hos mennesker..

På denne måde er de rørformede væsker i nyrerne meget tæt på osmotisk ligevægt med den interstitielle væske. Dette sker på grund af effektiv reabsorption af vand gennem tuberne i Henles løkke under urinproduktionsprocessen..

Denne genabsorptionsproces forårsager produktion af urin med en høj koncentration på mere end 6000 mosmol / KgH.toELLER.

Vandbesparelse

Arten af ​​slægten Dipodomys der befinder sig i ekstreme tørre miljøer, er de i stand til at bevare det metaboliske vand produceret af oxidativ fosforylering og reducere deres metaboliske og respirationshastighed. Dette forklarer den lave aktivitet hos disse dyr, som tilbringer det meste af dagen i de kølige og fugtige kamre i deres huler..

Flere undersøgelser har vist, at når disse dyr udsættes for en diæt med lidt vandtilgængelighed, falder åndedrætsfrekvensen fra et gennemsnit på 93,7 vejrtrækninger pr. Minut til mellem 44 og 53 vejrtrækninger pr. Minut. På denne måde reduceres tabet af vand gennem damp i åndedrættet..

På den anden side forhindrer de tab af vand gennem integrationen takket være en oliekirtel, der beskytter deres pels og hud mod varme og udtørring, hvilket reducerer svedkirtlernes aktivitet..

Bevarelsestilstand

Inden for genren Dipodomys, 14 af de 20 beskrevne arter (70% af arten) er i kategorien "mindste bekymring" (LC).

Arten D. stephensi, D. nitratoides Y D. elator betragtes som sårbare (VU), mens D. spectabilis er næsten truet (NT), D. ingens betragtes som truet (EN) og D. gravipes Det er den art, der er mest truet og betragtes som kritisk truet (CR) ifølge IUCN.

Selvom befolkningstendensen generelt er stigende, har nogle befolkninger en tendens til at falde hovedsageligt på grund af fortrængning af deres habitat..

Udviklingen af ​​landbruget har skabt forskellige problemer for kænguru-rotter. Nogle arter viser sig at være meget følsomme over for ændringer i økosystemet og påvirkes alvorligt af afgrøder og afgrøder, der har erstattet deres naturlige levesteder..

Arten formodes D. gravipes, der plejede at bo i det vestlige Baja Californien, er uddød i naturen på grund af den næsten totale reduktion af dets habitat på grund af etableringen af ​​landbrug i det nævnte område.

På den anden side har landbrugsindustrien udøvet en stærk kontrol over gnavere som et mål for beskyttelse af afgrøder og høst. Disse foranstaltninger har forårsaget store befolkningsfald i arter som f.eks D. stephensi Y D. elator.

Referencer

  1. Álvarez-Castañeda, S.T. & Lacher, T. 2018. Dipodomys gravipes. IUCNs røde liste over truede arter 2018: e.T6676A22227742. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-1.RLTS.T6676A22227742.da. Downloadet den 3. marts 2020.
  2. Best, T. L., & Schnell, G. D. (1974). Bakulær variation i kænguru-rotter (slægt Dipodomys). American Midland Naturalist, 257-270.
  3. Bradley, W. G., & Mauer, R. A. (1971). Reproduktion og madvaner hos Merriams kængururotte, Dipodomys merriami. Journal of Mammalogy, 52(3), 497-507.
  4. Daly, M., Behrends, P. R., Wilson, M. I., & Jacobs, L. F. (1992). Adfærdsmodulering af rovdyrsrisiko: undgåelse af måneskin og kompensation i crepuscular i en natlig ørkengnaver, Dipodomys merriami. Dyrs adfærd44(1), 1-9.
  5. Howell, A. B., & Gersh, I. (1935). Bevarelse af vand af gnaver DipodomysJournal of Mammalogy16(1), 1-9.
  6. Kaufman, D. W. og Kaufman, G. A. (1982). Effekt af måneskin på aktivitet og mikrohabitatbrug af Ords kænguruerotte (Dipodomys ordii). Journal of Mammalogy, 63(2), 309-312.
  7. Kenagy, G. J. (1973). Tilpasninger til bladspisning i Great Basin kænguruerotte, Dipodomys mikroprop. Økologi12(4), 383-412.
  8. Mullen, R. K. (1971). Energimetabolisme og kropsvandomsætningshastigheder for to arter af fritlevende kænguru-rotter, Dipodomys merriami og Dipodomys mikroprop. Sammenlignende biokemi og fysiologi, (3), 379-390.
  9. Newmark, J. E., og Jenkins, S. H. (2000). Kønsforskelle i agonistisk opførsel af Merriams kænguru-rotter (Dipodomys merriami). Den amerikanske Midland Naturalist, 143(2), 377-388.
  10. Urity, V. B., Issaian, T., Braun, E. J., Dantzler, W. H., & Pannabecker, T. L. (2012). Arkitektur af kænguru rotte indre medulla: segmentering af faldende tynd lem af Henles løkke. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 302(6), R720-R726.
  11. Vorhies, C. T. og Taylor, W. P. (1922). Kængururotteens livshistorie: Dipodomys spectabilis spectabilis Merriam (Nr. 1091). US Department of Agriculture.

Endnu ingen kommentarer