30 truede dyr i Venezuela

2484
Charles McCarthy

Imellem truede dyr i Venezuela Vi kan fremhæve katte som tigrillo, fugle som kardinalen, hvaler som finnhvalen eller krybdyr som Orinoco caiman.

Mangfoldighed er nøgleordet, når det kommer til at beskrive faunaen i Venezuela. Landet er hjemsted for omkring 341 krybdyrarter, 284 padder, 1.791 fisk, 351 pattedyr og et stort antal sommerfugle og andre hvirvelløse dyr. Mere end 1.360 fuglearter bor i landet, og 46 af disse arter er endemiske..

Venezuela betragtes som et af de 17 lande med den største biodiversitet i verden ifølge International Conservation Organization. Imidlertid har miljøforurening, skovrydning og omfattende jagt og fiskeri sat nogle af disse dyrs overlevelse i fare.. 

Den schweiziske naturforsker Henri Pittier var den første person til at påpege de økologiske problemer i Venezuela og behovet for at beskytte naturlige levesteder. Desværre er beskyttelse mod ulovlig bosættelse og udnyttelse kompleks på grund af de store arealer, der er habitat for mange arter.

Ranchere klipper træer langs veje for at skabe åbent land, der gør det lettere for husdyr at græsse, og landmænd bygger ulovlige veje, der giver jægere mulighed for at komme ind i fjerne og beskyttede områder..

Eksotiske dyrehandlere bryder ind i beskyttede områder for at jage deres bytte på jagt efter dyreskind, fjer eller kropsdele. I marine habitater bruger fiskere motorbåde, hvilket skader artenes overlevelse..

Ifølge International Union for Conservation of Nature (IUCN) er Venezuela hjemsted for følgende antal arter, der af organisationen er klassificeret som kritisk truet, truet eller sårbar:

Artikelindeks

  • 1 Art i fare for udryddelse i Venezuela
    • 1.1 1- Vestindisk manat (Trichechus Manatus)
    • 1.2 2- Kæmpeodder (Pteronura Brasiliensis)
    • 1.3 3- Den lille kardinal (Carduelis Cucullata)
    • 1.4 4- Kæmpe bæltedyr (Priodontes Maximus)
    • 1,5 5- flerfarvet parakit (Hapalopsittaca Amazonina Theresae)
    • 1.6 6- Giant Anteater (Myrmecophaga Tridactyla)
    • 1.7 7- Andesbjørn (Tremarctos Ornatus) 
    • 1.8 8- The Spider Monkey (Ateles Belzebuth)
    • 1.9 9- Finhval eller finnhval (Balaenoptera Physalus)
    • 1.10 10- Torrent Duck (Merganetta Armata) 
    • 1.11 11- Harpy Eagle (Harpia Harpyja)
    • 1.12 12- Tigrillo (Leopardus Wiedii)
    • 1.13 13- Andean Matacán Deer (Mazama Rufina Bricenii)
    • 1.14 14- Abe (Aotus Lemurinus)
    • 1,15 15- Orinoco Cayman (Crocodylus Intermedius)
    • 1.16 16- Malet eller undvigende skildpadde (Trachemys Scripta Chichiriviche)
    • 1.17 17- Arraú eller Charapa Turtle (Podocnemis Expansa)
    • 1,18 18- Ñangaro (Parakit Acuticaudata Neoxena)
    • 1.19 19- Earwig Hummingbird (Hylonympha Macrocerca)
    • 1,20 20- Curassow of Stone Tuft (Pauxi Pauxi)
    • 1.21 21 - Horned (Sphyrna lewini)
    • 1.22 22- Wetmores pik (Rallus wetmorei)
    • 1,23 23- Rød Yapacana-tudse (Minyobates steyermarki)
    • 1,24 24- Kamfisk (Pristis pectinata)
    • 1,25 25- Blåfrontparakit (Thectocercus acuticaudatus neoxena)
    • 1,26 26- Stribet padde (Atelopus cruciger)
    • 1,27 27- Staghorn Coral (Acropora cervicornis)
    • 1.28 28 - Stor nordlig blåfugl (Lopholatilus chamaeleonticeps)
    • 1,29 29- Cerro el Humo firben (Euspondylus monsfumus)
    • 1.30 30- Farlowella venezuelensis
  • 2 Artikler af interesse
  • 3 Referencer

Truede arter i Venezuela

1- Vestindisk manat (Trichechus Manatus)

Få aktuelle undersøgelser er tilgængelige for at kende placeringen og status for manatet i Venezuela. Overvågningsområder, der hjælper med at kende dets fordeling, er betinget af den reducerede eksistens af arten.

Imidlertid har det gennem landekspeditioner været muligt at kende tilstedeværelsen af ​​manater i Maracaibo-søen, i Paria-bugten og i Orinoco-deltaet..

Jagt på denne art reducerede manatepopulationer i landet. Nylige beskyttelseslove, uddannelsesindsats og mangel på manater har skabt stigende interesse for at kontrollere deres jagt..

Venezuela er et grundlæggende manate-habitat, og et fortsat fald i jagt kan føre til et optimistisk udsigter for fremtidige populationer af arten..

Ifølge IUCN (2008) er manatet i fare for udryddelse, fordi dets nuværende befolkning anslås til mindre end 2.500 modne prøver..

2- Giant Otter (Pteronura Brasiliensis)

Den kæmpe odder betragtes som truet i Venezuela ifølge undersøgelser, der blev offentliggjort af IUCN i 2015. Den globale befolkning af kæmpe oddere er lav, og individuelle delpopulationer er fragmenterede og små..

Den kæmpe odder er i sagens natur sårbar over for udryddelse, da kun en fjerdedel til en tredjedel af den samlede befolkning reproducerer. Arten viser også sen modenhed, sen reproduktiv alder, lav forbigående overlevelse og lav unger overlevelse, træk der begrænser rekolonisering..

Disse eksemplarer beboer mange typer floder, vandløb og søer i de tropiske skove, sletter og vådområder i Sydamerika, fra Guyana gennem Venezuela og Colombia, i Argentina og vest for Andesbjergene..

I Venezuela findes den i floderne Monagas, Barinas, Amazonas, Bolívar, Delta Amacuro og Apure.

3- Kardinalen (Carduelis Cucullata)

Den lille kardinal er hjemmehørende i Colombia, Guyana og Venezuela. Denne art er klassificeret som truet i forlængelse (IUCN-2016), da den lider under et meget hurtigt befolkningsfald som følge af dens fangst til handel.

Det er ekstremt attraktivt på grund af dets evne til at hybridisere med kanariefugle. Intensivt landbrug påvirker også deres overlevelse på grund af reduktionen af ​​deres naturlige habitat..

Det Carduelis Cucullata Det er en af ​​de mest truede fugle i Venezuela, men kan stadig findes nogle steder i Falcón, Lara, Barinas, Miranda, Guárico, Anzoátegui og Zulia.

Befolkningsestimater spænder fra mindst 700 til 5.000 fugle. Det er blevet identificeret som en af ​​de fire højest prioriterede fuglearter til bevarelse i landet.

4- Kæmpe bæltedyr (Priodonts Maximus)

Denne jordbaserede art findes i nærheden af ​​vand i uforstyrrede levesteder i den primære skov. Grav burrows, normalt i græsarealer eller åbne områder i skoven. Drægtighedsperioden er fire måneder, og kvinder føder normalt kun et afkom..

Arten jages for sit kødforbrug, og dens skal, hale og kløer bruges til blandt andet at lave vugge, værktøj og pander..

Den kæmpe bæltedyr er stærkt påvirket af tabet af sit habitat. Det fanges også for at blive opbevaret som kæledyr eller for at blive solgt som et "levende fossil" på det sorte marked, men det overlever normalt ikke længe i fangenskab..

Disse trusler har ført til et anslået befolkningsfald på mindst 30% i de sidste tre generationer. IUCN Status: Sårbar (2014).

Bæltedyret bor i Venezuela, Fransk Guyana, Guyana, Surinam, Paraguay og Argentina. I Venezuela findes den langs Andes Cordillera og Littoral og syd for Orinoco-floden..

5- Flerfarvet parakit (Hapalopsittaca Amazonina Theresae)

Denne lille papegøje lever i skyerne og regnskoven i Andesbjergene Táchira og Mérida. Det lever hovedsageligt af frugt, blomster og frø.

En stor trussel mod dens bevarelse er jagt på kæledyrsmarkedet og ødelæggelsen af ​​Andes-skoven. I Venezuela mindsker rensningen af ​​skove til intensiv græsning på kvæg, hyppig afbrænding og kaffedyrkning deres tilgængelige naturlige habitat..

Der er få referencer, der gør det muligt at estimere mængden af ​​den flerfarvede parakit i landet. Denne art er blevet erklæret en truet udvidelse ifølge undersøgelser offentliggjort af IUCN i 2016 og er inkluderet blandt de ti største prioriteter for fuglebeskyttelse i Venezuela..

6- Giant Anteater (Myrmecophaga Tridactyla)

Giant Anteater findes i fugtige tropiske skove, tørre skove, savanne habitater og åbne græsarealer. Disse dyr er normalt ensomme.

For vilde kvinder begynder seksuel modenhed normalt omkring 2 år, og det er bemærkelsesværdigt, at de i barndommen bærer deres afkom på ryggen i cirka seks måneder. Der er få undersøgelser af deres levetid, overlevelsesrate og reproduktionshastigheder..

Det Myrmecophaga tridactyla det er et rum, der stadig kan findes i Central- og Sydamerika. Særheden ved deres diæt, deres store kropsstørrelse sammen med truslerne mod nedbrydning af habitat har vist sig at være vigtige faktorer i tilbagegangen i deres eksistens..

Arten blev klassificeret som sårbar over for udryddelse i Venezuela ifølge IUCN (2014). Det er blevet estimeret en reduktion af denne art på mindst 30% i de sidste 10 år globalt.

I Venezuela strækker dets tilstedeværelse sig nordpå til Falcón og den nordøstlige del af Maracaibosøen. De kan også findes i Bolívar og Amazonas.

7- Andesbjørn (Tremarctos Ornatus

Endemisk med de tropiske Andesbjergene er den Andesbjørn den eneste bjørneart i Sydamerika. Det kan findes i Sierra de Perijá, Macizo de El Tamá og Cordillera de Mérida i Venezuela.

Andesbjørnepopulationer vil sandsynligvis falde med mere end 30% inden for de næste par år. På grund af den nylige bevaringsindsats er der blevet etableret mange beskyttede områder, og flere forventes at blive tilføjet, skønt disse perimetre kun beskytter en brøkdel af deres naturlige habitat..

Selv inden for beskyttede områder er bjørne sårbare på grund af utilstrækkelig patruljering. Vejudviklingen og fremskridtet inden for landbruget er særligt snigende i artenes overlevelse, da de ud over at mindske og fragmentere levestederne også tiltrækker bjørne, der dør og prøver at bytte afgrøder.

Øget minedrift og olieudnyttelse udgør betydelige yderligere trusler mod denne art.

På grund af disse dyres populationsdensitetstendenser erklærede IUCN (2008) Andesbjørnen som sårbar over for udryddelse.

8- The Spider Monkey (Ateles Belzebuth)

Dens levested er forbundet med skove med lerjord og faste lande. Spideraber bevæger sig og fodrer i de øverste niveauer af træer, bruger meget tid på baldakinen og ses sjældent på skovbunden.

De er meget suspensive dyr og foretrækker at svinge fra en gren til en anden for at bevæge sig end at gå eller løbe på fire. De spiser stort set på frugt.

Denne art betragtes som hjemmehørende i Brasilien, Colombia, Ecuador, Peru og Venezuela. Dens tilstedeværelse strækker sig nord for Venezuela mod Orinoco- og Caura-floderne, den beboer også de fugtige skove i Maracaibosøen.

Den gradvise ødelæggelse af bjergskove er den største trussel mod deres vilde befolkning. Arten er blevet opført som truet af IUCN i 2008.

9- Finhval eller Finhval (Balaenoptera Physalus)

Finhvaler er de næststørste pattedyr efter blåhvaler. De vokser op til 20 meter i længden og vejer cirka 70.000 kg.

Overjagt er ansvarlig for det lave antal finnhvalbestande i dag. Da hvaler bruger lavfrekvente lyde til at kalde kvinder, kan menneskelig forstyrrelse af lydbølger føre til en reduktion i artens fødselsrate..

Det anslås, at verdens befolkning i Balaenoptera Physalus er faldet med mere end 70% i de sidste tre generationer.

I Venezuela er der observeret observationer af arten på Margarita Island, i Falcón, Sucre og i Mochima National Park. Jagt på denne prøve straffes af de venezuelanske myndigheder. Finnhvalen er opført som en truet art ifølge IUCN i 2013.

10- Torrent Duck (Merganetta Armata

Torrent ænder lever i nogle af de mest kraftfulde og hurtigste floder i Andesbjergene i Sydamerika, som er omgivet af stejle, stejle bjergskråninger. Vand, der strømmer fra de isdækkede bjerge, løber og skaber vandfald og floder, hvor torrentænder lever og trives.

Torrentænder lever i et habitat, der er vanskeligt for de fleste dyr at navigere og bygge rede på utilgængelige steder.

Det anslås, at der i Mérida og Táchira er en befolkning på mellem 100 og 1.500 prøver. Ødelæggelsen af ​​Andes habitater og intensiv jagt er dens største trusler. I Venezuela anses arten for at være i fare for udryddelse.

11- Harpy Eagle (Harpia Harpyja)

I Venezuela findes denne art i delstaterne Carabobo, Aragua og i Cordillera de las Costa. Det er ekstremt truet nord for Orinoco-floden.

Ødelæggelsen af ​​habitatet og artens opløsning er de største trusler mod dens overlevelse. IUCN Status: Sårbar (2016).

12- Tigrillo (Leopardus Wiedii)

Befolkningen i denne prøve er faldende på grund af den inducerede konvertering af skove til landbrug og opførelsen af ​​udviklingsinfrastruktur..

Arten er genstand for intens jagt. Denne lille katte findes i Coastal Mountain Range (Macizo de Nirgua). IUCN Status: Sårbar (2015).

13- Andean Matacán Deer (Mazama Rufina Bricenii)

Dens tilstedeværelse strækker sig gennem Táchira, Mérida, Trujillo og betragtes som den mest truede art i Venezuela..

Den høje konverteringsfrekvens for andinske habitater er alarmerende, hvilket kombineret med deres svære jagt har resulteret i en reduktion i deres befolkning. IUCN Status: Sårbar (2016).

14-nat abe (Aotus Lemurinus)

Primat distribueret i Venezuela langs Maracaibo-søbassinet og de Andesbjerge Táchira og Trujillo.

Dens jagt er høj, da den værdsættes som et kæledyr, som mad og som en model for biomedicinsk forskning. IUCN Status: Sårbar (2008).

15 - Orinoco Cayman (Crocodylus Intermedius)

I Venezuela strækker den sig gennem lavlandet i Orinoco-bassinet. Den samlede befolkning anslås til 1.500 krokodiller. Den største trussel er ødelæggelse af levesteder, handel med deres æg og nyfødte krokodiller. IUCN Status: Kritisk fare (1996).

16- Malet eller undvigende skildpadde (Trachemys Scripta Chichiriviche)

Det er begrænset til et lille kystområde nordvest for Falcón-staten og nærliggende områder, idet dets befolkning anslås til 500 individer.

De vigtigste trusler mod deres overlevelse er krybskytteri og tab af levesteder på grund af forurening. I Venezuela anses arten for at være i fare for udryddelse.

17- Arraú eller Charapa Turtle (Podocnemis Expansa)

Det er den største kendte vandskildpadde i Venezuela og findes langs Orinoco-floden og dens bifloder. Den største trussel er overudnyttelse af befolkningen til forbrugsformål. IUCN Status: Lavere risiko (1996).

18- Ñangaro (Parakit Acuticaudata Neoxentil)

Det findes i tørre områder ved siden af ​​La Restinga-lagunen på Margarita Island i det nordøstlige Venezuela. Dens udryddelse er sandsynligvis på mellemlang sigt. De største trusler mod dets bevarelse er dets fangenskab som kæledyr og ødelæggelsen af ​​dets naturlige habitat..

19- Earwig Hummingbird (Hylonympha Macrocerca)

Det er en af ​​de mest berømte endemiske venezuelanere, der kun findes i skyskoven på Paria-halvøen i Sucre. Denne art er i fare for udryddelse på grund af tabet af dets naturlige habitat. IUCN-status: truet (2016).

20- Stone Tuft Curassow (Pauxi Pauxi)

Denne store fugl er hjemmehørende i Colombia og Venezuela, der ligger i Andes Sierra, Centralkysten og Paria-halvøen. Moderat og vedvarende befolkningsnedgang mistænkes baseret på antallet af tab af levesteder og jagtniveauer.

Fjerdragten af ​​disse fugle er meget attraktiv i håndlavede smykker. Det er en af ​​de fire prioriterede arter til fuglebeskyttelse i Venezuela. IUCN-status: truet (2016).

21- Hanrej (Sphyrna lewini)

su neko / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

Også kendt som hammerhovedfisk eller hammerhovedhaj, den findes fordelt langs kysterne, der bader Atlanterhavet, herunder de caribiske i Venezuela. Dens status er kritisk truet i henhold til IUCNs rødliste.

Det er en stor fisk, hvis hovedkarakteristik er dens hammerformede hoved. Det menes, at omkring 80% af befolkningen, der beboede Venezuela og Den Mexicanske Golf, er gået tabt siden begyndelsen af ​​det 21. århundrede..

Selvom det ikke er undersøgt i dybden, menes det, at hovedårsagen til dets kritiske situation skyldes dets overdrevne fiskeri (det meste af det, før det når seksuel modenhed) og ødelæggelsen af ​​dets habitat..

22- Wetmore's Cock (Rallus wetmorei)

BirdLife International 2016. Rallus wetmorei. IUCNs røde liste over truede arter 2016: e.T22692476A93355035. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22692476A93355035.da. Downloadet den 19. februar 2020.

Det er en endemisk fugl til Venezuela. Det distribueres langs den caribiske kyst, hovedsageligt fra Morrocoy National Park til Puerto Cabello. Det anslås, at der er mellem 50 og 200 modne prøver tilbage, så deres status er truet.

Det hører til slægten Rallus og dens vigtigste habitat er saltvand-kystnære. De er små i størrelse og har en langstrakt næb.

Dens befolkning er i tilbagegang, det største problem med dets tab er ødelæggelsen af ​​dets levested på grund af opførelsen af ​​byer, forurening og skovrydning.

23- Rød Yapacana-tudse (Minyobates steyermarki)

Minyobates steyermarki (foto: Karl-Heinz Jungfer). Enrique La Marca, Celsa Senaris 2004. Minyobates steyermarki IUCNs røde liste over truede arter 2004: e.T55202A11264562.

Denne endemiske padde fra Cerro Yapacana er også kendt som den dæmoniske giftfrø. Det er den eneste af sin art og er kendetegnet ved at være lille i størrelse og sin lyse røde farve, der pletter det meste af ryggen.

Dens naturlige habitat er skoven, der er påvirket af skovrydning, brande og energi og minedrift. Dette medfører et tab af levested for frøen, hvilket fører til et konstant fald i dens befolkning. Den røde IUCN-liste angiver, at den er kritisk truet.

24- Kamfisk (Pristis pectinata)

Foto af David Clode på Unsplash

Tilhørende familien Pristidae er kamsavfisk ret stor og kan måle ca. 5,5 meter og veje op til 350 kg. Det er meget genert og viser sig sjældent på trods af at bo nær kysterne, dette har fået det til at være et dårligt undersøgt dyr.

Dens tilstedeværelse er allerede ganske usikker i Venezuela, idet den er en art, der er kritisk truet ifølge IUCN. Faktisk stammer de seneste poster fra 2013 nær Paraguaná-halvøen. Hovedårsagen til dets udryddelse er ødelæggelsen af ​​dets økosystem samt overfiskeri.

25- Perico Frentiazul (Thectocercus acuticaudatus neoxena)

Félix Uribe / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

Det er en underart af Thectocercus acuticaudatus endemisk for Isla Margarita. I gennemsnit vejer den ca. 170-175 gram og måler cirka 33-38 cm. Det mest karakteristiske er hans blå hoved og hans gule øjne.

Også kendt som Blue-fronted Parrot, den beboer normalt buske, tørre buske, skove eller jungler. Selvom risikoen for udryddelse er lavere end for andre arter, er der i de senere år alarmeret ved overjagt på grund af den ulovlige handel med kæledyr.

26- Stribet tudse (Atelopus cruciger)

Albert Charles Lewis Günther (1830-1914) / Public domain

Det er en endemisk padde i Venezuela, distribueret af forskellige vådområder og skove i Aragua, Sucre, Miranda, Yaracuy eller Carabobo, blandt andre territorier.

Dets populære navn skyldes de sorte streger, der er tegnet på ryggen og hovedet, i kontrast til den gule tone i resten af ​​kroppen. Præsenterer seksuel dimorfisme, hvor kvinder er større end mænd.

På det tidspunkt var det en rigelig art i Venezuela, men faldet i dets medlemmer har været ekstremt, hvilket har ført til at være kritisk truet ifølge IUCN siden 1996.

27- Staghorn Coral (Acropora cervicornis)

Roban Kramer / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

En koralart, der er typisk for det Caribiske Hav, skønt der også er rev, der er vært for dem i Australien, Seychellerne eller Mauritius-øerne. De skiller sig ud, fordi deres skelet bruges til genopbygning af koralrev.

De er kritisk truet af IUCN, hvilket giver en ekstremt alvorlig kendsgerning om deres situation: Siden 80'erne er deres befolkning faldet mellem 80 og 98%. Angiv som et håb, at befolkningen forbliver stabil, og det menes, at der er en begyndelse på bedring. 

De største trusler er ødelæggelsen af ​​deres habitat, klimaændringer eller indførelsen af ​​invasive arter.

28- Stor nordlig flise (Lopholatilus chamaeleonticeps)

Se side for forfatter / offentligt domæne

Også kendt som den gyldne blåfugl, den lever langs østkysten af ​​USA, Den Mexicanske Golf og i det Caribiske Hav, skønt den sidstnævnte kun er på Venezuelas marine kyster..

Det er den største fisk i sin familie og når 112 centimeter for mænd. Dette har gjort det til et meget attraktivt havvæsen for fiskerientusiaster, hovedårsagen til, at det er en del af IUCNs røde liste over truede arter..

I lang tid har USA forsøgt at regulere sin overdrevne fangst, da det påvirker sit miljø meget negativt. I det venezuelanske tilfælde eksisterer bevarelsesaktioner ikke.

29- Firben fra Cerro el Humo (Euspondylus monsfumus)

Endemiske arter af Venezuela, der ligger mere end 800 meter over havets overflade i Cerro Humo-skovene, der ligger i Peninsula de Paria National Park (Sucre). Den er lille i størrelse, er arboreal og skiller sig ud fra resten af ​​firbenene i sin familie på grund af dens snude i ryggen. 

Det er kritisk truet, og dets største trusler er nedbrydning af dets habitat, anlæg af veje og frem for alt landbrug og akvakultur..

30- Farlowella venezuelensis

Ferskvandsfisk, der tilhører familien Loricariidae. Det er endemisk i Venezuela og er fordelt langs foden af ​​floderne San Juan og Guarapiche. Den måler ca. 20 centimeter. 

Det er i fare på grund af ødelæggelse af dets habitat af forurenende stoffer som olie, anlæg af veje eller huse eller endda ved skovrydning i området.

Artikler af interesse

Truede dyr i verden.

Dyr i fare for udryddelse i Mexico.

Truede dyr i Peru.

Dyr i fare for udryddelse i Chile.

Dyr i fare for udryddelse i Argentina.

Dyr i fare for udryddelse i Spanien.

Referencer

  1. IUCNs røde liste over truede arter 2016-3. Gendannet fra: iucnredlist.org.
  2. Trichechus Manatus, vestindisk manat. Gendannet fra: animaldiversity.org.
  3. Kohnstamm, T. et al. (2007). Lonely Planet Venezuela. Melbourne, Lonely Planet-publikationer.
  4. Houser, A. (2011). Venezuela. Minnesota, ADBO Publishing Company.
  5. Collen, B. et al. (2013). Overvågning og bevarelse af biodiversitet. Bro over kløften mellem global forpligtelse og lokal handling. Hoboken, Wiley-Blackwell.
  6. Crooker, R. (2006). Venezuela. New York, Chelsea House Publishing.
  7. Maddicks, R. (2011). Venezuela: Bradt Rejseguide. St. Peter, Bradt Rejseguider.
  8. Truede arter i Venezuela. Gendannet fra: ecoportal.tripod.com.

Endnu ingen kommentarer