Howler abe karakteristika, habitat, reproduktion, adfærd

1045
Egbert Haynes

Det brølende abe sort eller saraguato abeAlouatta palliata) er en tropisk primat af familien Atelidae og underfamilien Alouattinae. Denne underfamilie inkluderer kun slægten Alouatta. Vær en del af platyrhine-aberne i den nye verden.

Inden for genren Alouatta Mindst ni arter anerkendes, fordi der stadig findes taksonomiske uenigheder inden for denne gruppe af primater. Til gengæld genkendes fem underarter inden for Alouatta palliata Hvad er de: A. s. palliata, A. s. mexicansk, A. s. aequatorialis, A. s. coibensis Y A. s. trabeata.

Howler abe Alouatta palliata Af Charles J Sharp [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Disse aber er i det væsentlige dagtimeaktiviteter. Ved daggry begynder hannerne at udsende høje vokaliseringer takket være den højtudviklede hyoidben, der fungerer som en resonansboks..

I løbet af denne tid skaber temperaturgradienterne i og over skoven de nødvendige betingelser for, at lyden kan rejse store afstande i den nedre baldakin. Hylet fra disse tropiske aber når op til 90 decibel.

Grupperne sender også deres placeringsoplysninger som en form for fjernkommunikation for ikke at komme i konflikt. Derudover afgrænser de med disse hyl hver gruppes handlingsområde under deres daglige aktiviteter.

Afstanden mellem grupper estimeres tilsyneladende af intensiteten, hvormed hylene ankommer mellem grupperne. Disse aber har varieret social adfærd som reaktion på reproduktive stimuli, stress og som forsvarsmetoder.

Brølaber som andre primatarter er meget effektive til at sprede frø i de levesteder, de besætter. Fragmenteringen af ​​levesteder som et resultat af skovrydning og faldet i populationerne af disse pattedyr har økologiske konsekvenser på alle niveauer..

Artikelindeks

  • 1 Generelle egenskaber
  • 2 Habitat og distribution
    • 2.1 Bevaring
  • 3 Afspilning
    • 3.1 Mødrepleje
    • 3.2 Reproduktiv ydeevne
  • 4 Ernæring
  • 5 Adfærd
    • 5.1 Socialt
    • 5.2 Vokaliseringer
    • 5.3 Mobilisering
  • 6 Referencer

Generelle egenskaber

Sorte brølaber er blandt de største og største primater i Neotropics. Længden af ​​disse aber i gennemsnit, inklusive halen, er ca. 56 centimeter for mænd og 52 cm for hunner..

På den anden side er halens længde ret variabel og kan nå mellem 55 og 65 cm, hvor hanner har en lidt kortere hale end kvinder. Halens præhensile overflade er hårløs og har en robust pude til let greb.

Der er en tydelig seksuel dimorfisme, da hannerne er mere robuste og vejer mellem 4,5 og 10 kg, mens hunnerne vejer mellem 3 og 7,6 kg.

Farven på disse dyr er hovedsagelig sort på trods af at regionen på siderne og skuldrene har en brun eller let blond farve. Ligesom andre arter af slægten er hyoidbenet placeret under roden af ​​tungen og over strubehovedet højt udviklet og danner en slags bule i halsen.

Habitat og distribution

Juvenile Alouatta palliata hviler på en gren Af Cephas [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Sorte brølaber har en bred udbredelse i Neotropics, fra Central til Sydamerika.

I Mellemamerika findes de i Mexico (Veracruz, Campeche, Chiapas, Tabasco og Oaxaca), Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica og Panama. Mens de er i Sydamerika besætter de det vestlige Colombia, Ecuador og Peru mod Stillehavskysten.

Brølaber besætter en bred vifte af regnskove til halvløvskove på bjergskråninger. De er dog mindre relateret til miljøer med oversvømmede områder end andre arter af slægten, for eksempel, Alouatta seniculus.

Denne art indtager hovedsagelig stedsegrønne skove på lavlandet, men kan også findes i mangrover, tørre skove, løvskove, vandløbsskove samt sekundære og subxeriske skove..

Inden for disse skovklædte levesteder bevæger brølaber sig i midterste og øverste niveau af baldakinen. Derudover kan de let gå ned til jorden for at bevæge sig mellem arboreal matricer eller på jagt efter vand i den tørre sæson..

Bevarelse

Sorte brølaber har en bred udbredelse i Central- og Sydamerika, hvorfor de er inkluderet i kategorien med mindst bekymring ifølge IUCN.

Imidlertid klassificerer nogle lande som Colombia arten som sårbar (VU), hvor jagt og ødelæggelse af naturlige levesteder er de største problemer, der har påvirket deres befolkning. Arten er også opført i tillæg I til CITES.

Heldigvis, Alouatta palliata forekommer i flere nationalparker i hele deres rækkevidde. Imidlertid er fragmenteringen af ​​naturlige økosystemer og isoleringen af ​​grupper stærke trusler for denne art i fremtiden..

Sidstnævnte er af stor betydning for den langsigtede bevarelse af arten. De eneste indgribede systemer, der har tilstedeværelsen af ​​denne art, er dem, der bevarer træer fra Moraceae, Leguminosae, Anacardiaceae, Annonaceae familier blandt andre, som er en vigtig kilde til blade og frugter..

I nogle områder er det blevet dokumenteret, at et fald i bestanden af ​​disse primater og følgelig produktionen af ​​gødning har forårsaget fald i dyngbaglernes overflod og mangfoldighed..

Reproduktion

Den dominerende mand i gruppen er den eneste, der kopulerer med hunnerne. Hannerne når seksuel modenhed, når de er fire år gamle, mens hunnerne modnes efter tre år.

Virkningen af ​​forskellige kønshormoner indikerer for mænd kvindernes reproduktive status. Hannerne observeres ofte ved overvågning af kvindelige kønsorganer og test af kvindelig urin. Kvindens fertile cyklus varer cirka 16 dage, hvor hun parrer sig flere gange med den dominerende mand.

Drægtighed varer ca. 186 dage, og der er ikke noget specifikt fødselstidspunkt, så parring kan forekomme hele året. Når disse aber er i levesteder med en markant sæsonbestemthed, har hunnerne en tendens til at synkronisere deres reproduktionscyklusser.

Kvinden føder normalt en enkelt ung, hvis hale ikke er funktionel. I løbet af de første to eller tre uger efter fødslen holdes de unge i moderens livmoder, og efter denne periode vandrer de mod ryggen.

Unge kalve er meget afhængige af moderen i den første måned, så begynder de at opleve en vis uafhængighed uden at afvige for langt fra mødrene.

Moderens pleje

Plejen af ​​de unge varer i omkring 18 måneder, når de unge fravænes, og kvinden forbereder sig på en ny reproduktiv begivenhed, der finder sted mellem 2 og 3 år efter fødslen af ​​en ung..

Generelt undgår mødrene, at andre medlemmer af gruppen, hovedsagelig unge hunner, der er interesserede i de unge, har kontakt med dem i de første måneder. Disse hunner opfattes som en trussel og jages væk af moderen med aggressiv adfærd.

Når de unge er relativt uafhængige, er interaktion med andre medlemmer af gruppen hyppigere. På den anden side er generelt andelen af ​​kvindelige afkom, der overlever til det første år, større end mænds..

Howler abekvinde med sin unge Af Charles J Sharp [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Reproduktiv ydeevne

Den reproduktive ydeevne for hver gruppe afhænger i det væsentlige af den dominerende hannes opførsel såvel som andelen af ​​unge og voksne inden for hver gruppe..

Hanners beskyttende rolle mod rovdyr, der findes i baldakinen, såsom harpy eagle og nogle katte, påvirker væksten i hver gruppe. Ligeledes bestemmer aggressiv adfærd, der er specifik for gruppemedlemmer, og konkurrence om ressourcer gruppens vækststruktur..

Ernæring

Disse aber er primært planteædere. Diæten består hovedsageligt af blade og frugter. I blomstringssæsonen observeres de også forbrugende blomster. Omkring 48% af den forbrugte mængde består af blade, 42% af frugterne, og resten består grundlæggende af blomster.

De fodrer med mere end 100 arter af planter af forskellige familier, blandt hvilke Leguminosae, Moraceae, Bignoniaceae, Bombacaceae, Anacardiaceae, Annonaceae og Apocynaceae er de vigtigste..

Fodringstiden er variabel blandt træsorter, men de har tendens til at bruge længere fodringstid i træets slægt Ficus, Brosimum alicastrum og i bælgfrugter som Inga sp Y Platypodium elegans.

Når de spiser blade, foretrækker de dem, der er unge, fordi de har en højere mængde protein end modne blade.

Kvinder har tendens til at have en lidt anden diæt afhængigt af deres reproduktive status og alder. Kvinder i svangerskabet har tendens til at forbruge mad med en højere andel fedt og protein end unge kvinder, der ikke er i svangerskab, og de kvinder, der allerede har unge og ammer.

Opførsel

Social

Sorte brølaber kan etablere grupper i størrelse fra 2 til 23 personer. I gennemsnit er de større end dem, der er fremstillet af andre arter såsom Til seniculus. Hver gruppe kan indeholde mellem to og tre voksne mænd og 7 til 10 voksne hunner.

Generelt har de inden for gruppen en meget fredelig opførsel. Aggressive begivenheder forekommer kun, når eksterne mænd eller koalitioner af satellitmænd udfordrer den dominerende mand til kontrol over gruppen. Hvis den dominerende mand fortrænges, eliminerer den nye dominerende mand alle de unge for at fremskynde samordningen med hunnerne..

Vokaliseringer

Sorte brølaber er, ligesom andre arter af slægten, karakteriseret ved at udsende høje "hyl", der kan høres mellem to og tre kilometer væk. Disse typer vokaliseringer bruges til at informere andre grupper om deres tilstedeværelse i et bestemt område og på denne måde undgå konfrontationer over ressourcer eller territorier..

Hunnerne og ungdommene ledsager mændene, der udsender grynt. Derudover er der andre vokaliseringer, der inkluderer korte gryns fra hanen ved enhver forstyrrelse og korte brøl med en stærk afslutning efter udsendelse af hylet. Hunnerne og ungdommene ledsager også mændene, der udsender højt grynt inden enhver ændring.

På den anden side er der en række bark og stønn udsendt af kvinder, hanner og unge i forskellige situationer.

Howler abe-gruppeområder kan være meget varierende. Generelt optager de mellem 10 og 60 hektar afhængigt af gruppens størrelse og habitat. Derimod kan der i sektorer med intervenerede eller fragmenterede træmatricer observeres høje tætheder af grupper med områder på mellem 3 og 7 hektar.

Tætheden i nogle fragmenter kan overstige 1000 individer pr. Kmto. Den normale ting i skove uden indblanding er dog, at der er mellem 16 og 90 personer pr. Kmto.

Brølaber ophængt fra halen Af Cephas [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Mobilisering

Afhængigt af tilgængeligheden af ​​ressourcer på disse primaters territorium kan de bevæge sig dagligt fra et par meter til mere end en kilometer inde i skoven..

I løbet af dagtimerne bruger disse aber omkring 60% af deres tid på hvileaktiviteter, 15% bevæger sig mellem de arborale matricer, 15% i fodringsaktiviteter og omkring 10% i sociale aktiviteter, som inkluderer interaktioner mellem gruppemedlemmer eller pleje, blandt andre.

Mens de bevæger sig fra et sted til et andet, bevæger de sig på en firkantet måde og springer normalt ikke mellem træerne. Når de fodrer, observeres de ofte hængende ved deres haleformede haler eller i hviletilstand, der sidder eller hviler fra grenene..

Quadruped bevægelse observeres ca. 50% af tiden, klatring eller klatring 37% eller hængende eller ophængt resten af ​​tiden. Om natten overnatter disse primater i mellemstore træer, normalt tæt på et af fodringsstederne..

Hunnerne af Alouatta palliata foretrækker at bevæge sig på de tynde grene i den midterste baldakin og også klatre mere sammenlignet med mænd.

Alouatta palliata-kvinde, der bevæger sig med sin kalv Af Steve Harbula [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

Referencer

  1. Arroyo-Rodríguez, V. og Mandujano, S. (2006). Skovfragmentering ændrer levestedets kvalitet for Alouatta palliata. International Journal of Primatology, 27(4), 1079-1096.
  2. Clarke, M. R., Glander, K. E., og Zucker, E. L. (1998). Interaktioner mellem spædbørn og ikke-mødre med fritgående mantlede hylere (Alouatta palliata) i Costa Rica. International Journal of Primatology, 19(3), 451-472.
  3. Cuarón, A.D., Shedden, A., Rodríguez-Luna, E., de Grammont, P.C., Link, A., Palacios, E., Morales, A. & Cortés-Ortiz, L. 2008. Alouatta palliata . IUCNs røde liste over truede arter 2008: e.T39960A10280447. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T39960A10280447.da. Downloadet den 28. december 2019.
  4. Defler, T. R. (2010). Naturhistorie for colombianske primater. Nationalt universitet i Colombia.
  5. Estrada, A., Anzures D, A., & Coates-Estrada, R. (1999). Fragmentering af tropisk regnskov, brølaber (Alouatta palliata) og møgbiller i Los Tuxtlas, Mexico. American Journal of Primatology: Official Journal of the American Society of Primatologists, 48(4), 253-262.
  6. Gebo, D. L. (1992). Bevægelsesmæssig og postural adfærd i Alouatta palliata og Cebus capucinus. American Journal of Primatology, 26(4), 277-290.
  7. Glander, K. E. (1980). Reproduktion og befolkningsvækst hos fritgående, kappede hylende aber. American Journal of Physical Anthropology, 53(1), 25-36.
  8. Mendel, F. (1976). Postural og lokomotorisk opførsel af Alouatta palliata på forskellige underlag. Primatologisk folia, 26(1), 36-53.
  9. Ryan, S. J., Starks, P. T., Milton, K., og Getz, W. M. (2008). Interseksuel konflikt og gruppestørrelse i Alouatta palliata: en 23-årig evaluering. International Journal of Primatology, 29(2), 405-420.
  10. Serio - Silva, J. C., Hernández - Salazar, L. T. og Rico - Gray, V. (1999). Ernæringsmæssig sammensætning af kosten af Alouatta palliata mexicana kvinder i forskellige reproduktive tilstande. Zoo Biology: Udgivet i tilknytning til American Zoo and Aquarium Association, 18(6), 507-513.
  11. Treves, A. (2001). Reproduktive konsekvenser af variation i sammensætningen af ​​brølaber (Alouatta spp.) grupper. Adfærdsmæssig økologi og sociobiologi, halvtreds(1), 61-71.
  12. Whitehead, J. M. (1987). Vokalt medieret gensidighed mellem nabogrupper af kappede hylende aber, Alouatta palliata palliata. Dyrs adfærd, 35(6), 1615-1627.

Endnu ingen kommentarer